Home

Hör på radion att det förekommit påtryckningar när Norrbotten skulle få en ny landshövding. Eftersom bastukulturen är stark inom regionen var det av vikt att det blev en man på posten. Jag börjar skratta fastän att det inte alls är kul, bara mycket, mycket tragiskt. Några dagar senare läser jag att Folkpartiet vill lagstifta om att företagen ska ha jämställdhetsambitioner när de gör olika utnämningar till exempel ledningar.

Bastukulturen lämnar jag därhän. Kvotering är jag redan för, för manlig kvotering har ju alltid förekommit. Istället har jag ägnat mig åt att flytta fram de kvinnliga positionerna inom ett tungt mansfäste som både är trendigt, lite hemligt och därtill exklusivt: Världens största flytande whiskymässa. Jag var bjuden som kuttersmycke åt min man, för kvinnor kan inte bli medlemmar i hans whiskysällskap. Eftersom jag sällan får ägna mig åt att bara vara välklädd och trevlig lät jag mig bjudas utan knot.

På båten var såklart alla fem chefbefäl män men det fanns två kvinnor i etablissemangets underhållningsbalett. Av makens blick förstod jag att det inte var läge att ställa rederiet till svars där och då. Klokt var väl det för snart kanske Folkpartiet sätter stopp för liknade könsstereotypa utnämningar.

I mässhallen var det trångt. Män, män, män och en och annan kvinna som bar sin mans inköp. Min make fick kånka på sina flaskor själv, eftersom jag ändå har någon form av självbevarelsedrift. Försäljarna gjorde det klassiska misstaget att bara tilltala maken. Jag straffade dem genom att inte köpa en dyr flaska i present till honom. Tänk att det där med konsumentmakt ska vara så svårt att fatta för vissa.

Till middagen med makens whiskyklubb The Whisky Academy of Scandinavia, hade jag stiliga kavaljerer. Alla ville dela med sig av sina erfarenheter med mig. Jag deltog med liv och lust i en diskussion om SAS möjlighet att överleva som flygbolag med bolagets före detta HR-chef. Jag diskuterade piloters arbetssituation, flygvapnet och den pedagogiska finessen med att flygundervisning ska ske nära marknivån och vara enformig, med män från Flygvapnet. Jag fick förtroenden om patent som rör magnetröntgen och exportmarknaden för teknisk ingenjörskonst från en person med 33 år inom ett stort amerikanskt bolag. Samtidigt smög jag då och då in synpunkter som är starkt förankrade i socialdemokratisk politik om företagande, arbete och utbildning.

Till kaffet hade jag samlat på mig många erfarenheter som jag inte skulle ha fått på något annat sätt. Till på köpet slapp jag sitta med svettiga karlar i en bastu. Jag lyckades ändå bryta mig in i rum där få kvinnor befinner sig men där många beslut fattas. Och detta förutsatte inte ens några lagändringar. Tro mig, jag åker på whiskymässan nästa år också.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s